Mini Quiz PSA

Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) is niet meer alleen een belangrijk onderwerp op de werkvloer, maar nu ook in de wet opgenomen op diverse plaatsen. Als werkgever is het superbelangrijk om de ins en outs van deze regelgeving te kennen. Waarom niet even checken hoeveel jij erover weet? Een snelle kennisupdate kan wonderen doen!

Beantwoord de volgende zes vragen met ‘Ja’ of ‘Nee’ en kijk hoeveel jij eigenlijk weet over PSA:

  1. Is Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) alleen gerelateerd aan negatieve interacties tussen collega’s?
  2. Ben je als werkgever verplicht om PSA op te nemen in de Risico-inventarisatie en evaluatie?
  3. Is het altijd de verantwoordelijkheid van direct leidinggevenden om problemen met PSA op te lossen?
  4. Is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om een beleid te hebben tegen PSA?
  5. Kan een werknemer die zelf psychosociale arbeidsbelasting veroorzaakt bij collega’s wettelijk aansprakelijk worden gesteld door de werkgever voor de gevolgen daarvan?
  6. Hebben alle bedrijven, ongeacht hun grootte, dezelfde wettelijke verplichtingen als het gaat om het aanpakken van PSA?

 

Voor de antwoorden: Scroll naar beneden 👇

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antwoorden mini quiz PSA:

  1. Nee. PSA omvat meer dan alleen negatieve interacties tussen collega’s en kan ook betrekking hebben op werkdruk, werk-privébalans en andere werkgerelateerde stressfactoren.
  2. Ja. Werkgevers zijn verplicht om PSA op te nemen in de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) als onderdeel van hun verantwoordelijkheid om een veilige en gezonde werkomgeving te garanderen.
  3. Nee. Hoewel direct leidinggevenden een belangrijke rol spelen, vereist de aanpak van PSA inspanningen van zowel het management als de werknemers.
  4. Ja. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om beleid en procedures te ontwikkelen en te implementeren om PSA te voorkomen en aan te pakken.
  5. Nee, een werknemer die psychosociale arbeidsbelasting veroorzaakt bij collega’s wordt doorgaans niet wettelijk aansprakelijk gesteld door de werkgever voor de gevolgen. Uitleg: Hoewel de werkgever verantwoordelijk is voor het aanpakken van PSA en het creëren van een veilige werkomgeving, valt de wettelijke aansprakelijkheid voor de gevolgen van PSA onder de verantwoordelijkheid van de werkgever en niet direct onder die van individuele werknemers. Werknemers kunnen disciplinair worden aangepakt voor hun gedrag, maar de aansprakelijkheid voor PSA wordt over het algemeen op organisatieniveau behandeld.
  6. Nee. Hoewel alle bedrijven verantwoordelijkheden hebben met betrekking tot PSA, kunnen de specifieke vereisten variëren afhankelijk van de grootte en de aard van het bedrijf. Voorbeeld: werken met cliënten vergt strengere maatregelen/protocollen omtrent agressie en geweld.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment