Ontruimingsplattegronden

U komt ze op verschillende plaatsen tegen: ontruimingsplattegronden.

Een ontruimingsplattegrond is een uitstekend middel om personeel, andere bezoekers en gasten te informeren over waar de nooduitgangen en andere veiligheidsvoorzieningen zijn. Wist u dat veel bezoekers zelfs regelmatig deze plattegronden bekijken?

Wet- en regelgeving

Ontruiming van gebouwen is één van de eisen van de Arbowet. Hierin wordt onder andere aangegeven dat veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkplek gewaarborgd moeten zijn.

Om dit te bereiken dient, conform de Arbeidsomstandighedenwet (artikel 15), een organisatie te beschikken over een bedrijfshulpverleningsorganisatie en een gedegen ontruimingsplan. Dit staat eveneens vermeld in het bouwbesluit 2012 hfdst. 6. Vanuit het bouwbesluit wordt voor de uitwerking verwezen naar de NEN-8112 en de NEN-1414. Hierin  worden impliciet ontruimingsplattegronden beschreven.

Een ontruimingsplattegrond is een harde eis als er een brandmeldinstallatie in het gebouw aanwezig is. Is deze niet aanwezig dan kan het nog steeds nodig zijn om een ontruimingsplattegrond te laten maken, u hebt als werkgever de verplichting om de gasten en bezoekers correct te instrueren over noodsituaties. Dit mag op diverse manieren. Zo kunt u overwegen om bezoekers mondeling te instrueren met de zogenaamde “stewardess-veiligheidsinstructie”. 

Een ontruimingsplattegrond stelt men op aan de hand van de NEN-1414.

Zonder specifiek verzoek zullen de plattegronden van Certified Services hieraan voldoen.

Stijl

Herkenning en aandacht wordt verhoogd door het gebruik van primaire kleuren conform vluchtwegsignalering. Door de plattegronden in uw huisstijl uit te voeren ontstaat er uniformiteit binnen de organisatie. Dit is vooral nuttig indien de werknemers op wisselende locaties werkzaam zijn. Ook geeft dit een representatieve uitstraling zonder afbreuk te doen aan de veiligheidsboodschap.

Certified Services gebruikt geen technisch pakket voor het opstellen van de ontruimingsplattegronden. Ze worden grafisch ontworpen. Dit geeft een onbeperkte vrijheid in het opstellen. U als opdrachtgever kunt daarom al uw wensen kenbaar maken.

Ook Engels, Duits of anderstalige instructies zijn mogelijk. U kunt aanvullende signalering doorgeven in het geval van specifieke informatie, die u eveneens in het ontruimingsplattegrond wilt verwerken.

Hoe gaan wij te werk?

  • U levert bouwtekeningen aan.
  • Onze ontwerper maakt hier nette plattegronden van zonder “bouwlijnen”
  • U geeft akkoord of aanpassingen door op deze plattegronden
  • Onze keurmeester komt ter plaatse voor een opname en desgewenst advies
  • Wij stellen voor u de plattegronden op
  • U geeft na digitale ontvangst feedback welke wij verwerken
  • De plattegronden worden aangepast, geprint en opgeleverd in lijst.

Standaard worden alle plattegronden conform de NEN-1414 opgeleverd en zodoende in A3 formaat. Indien gewenst kunt u ook extra plattegronden laten maken in A4. Dit is niet conform de NEN-1414 maar kan wel een goede aanvulling zijn in bijvoorbeeld hotels. Waar u iedere kamer een kleine afgeleide plattegrond kunt geven.

Standaard worden onze plattegronden opgeleverd in een aluminium kliklijst. Dit maakt vervanging na eventuele toekomstige aanvullingen zeer eenvoudig. Ook is het zonder meerprijs mogelijk om te kiezen voor zwarte lijsten.

Printen op dibond (zowel directe druk als foliedruk) is mogelijk: Heeft u speciale wensen? Geef het aan ons door, het is onze uitdaging om een speciaal verzoek goed te kunnen uitvoeren!

Kies voor Certified Services

Tientallen bedrijven maken inmiddels gebruik van ons unieke arbozorgsysteem en ervaren hiervan de voordelen. Wilt u óók ontzorgd worden? Neem dan contact op met één van onze adviseurs en plan een vrijblijvend, oriënterend gesprek in om te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen!
Wat kan Certified Services voor u betekenen?

Certified Services heeft zeer ruime ervaring met het opstellen van ontruimingsplattegronden voor diverse soorten organisaties, van kappers naar oliehandelaren tot tankstations. Neem contact op om te kijken wat we voor uw organisatie kunnen betekenen!

Laat onze service voor u werken!

Bent u ook geïnteresseerd in totale ontzorging? Wij staan u graag te woord voor meer informatie! Neem contact met ons op via 085-4891779 of via info@certifiedservices.nl.