Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Een RI&E is een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Met deze tool wordt geïnventariseerd wat de risico’s binnen uw organisatie zijn. Vervolgens wordt er in de evaluatie bekeken wat hiermee gedaan zou moeten worden.
De RI&E wordt afgesloten met een plan van aanpak, dat handvatten geeft voor de uitvoering van de maatregelen.

OFFERTE AANVRAGEN

Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Een RI&E is een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Met deze tool wordt geïnventariseerd wat de risico’s binnen uw organisatie zijn. Vervolgens wordt er in de evaluatie bekeken wat hiermee gedaan zou moeten worden.
De RI&E wordt afgesloten met een plan van aanpak, dat handvatten geeft voor de uitvoering van de maatregelen.

OFFERTE AANVRAGEN

Waarom een RI&E?

Waarom zou u een RI&E laten uitvoeren?

  • Het is de snelste manier om de risico’s binnen uw organisatie in kaart te brengen
  • U bent het verplicht vanuit de arbowetgeving
  • U wilt voorkomen bij controle een boete te krijgen.

Een missende RI&E leidt bij een controle door de Nederlandse Arbeidsinspectie zonder waarschuwing direct tot hoge boetes. Als ondernemer wilt u een veilige en verantwoorde werkplek voor uw medewerkers en zit u ook niet op hoge kosten voor ziekteverzuim te wachten.

Wilt u mogelijke risico’s in uw bedrijf beheersen en de arbeidsomstandigheden van uw medewerkers verbeteren? Laat risico’s inventariseren en de mogelijke gevolgen van de huidige situatie binnen uw organisatie in kaart brengen. Heeft u personeel in dienst, waaronder stagiaires, uitzendkrachten en vrijwilligers? Dan bent u volgens de Arbowet verplicht een risico inventarisatie en evaluatie uit te voeren.

Typen RI&E’s

Indien u minder dan 40 uur arbeid in dienst heeft is een RI&E niet nodig. U dient dan de V&G checklist in te vullen, die u kunt vinden op www.rie.nl.

Bij bedrijven onder de 25 medewerkers wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde branche-RI&E. In veel gevallen is dit een lastige klus. Om een goede RI&E uit te voeren is het aan te bevelen een RI&E door een professional uit te laten voeren.

Heeft u meer dan 25 medewerkers in dienst dan dient u de RI&E te laten toetsen door een kerndeskundige. Dit kan een bedrijfsarts, hoger veiligheidskundige, arbeidshygiënist of arbeids- en organisatiespecialist zijn. Wij adviseren om te kiezen voor een veiligheidskundige of arbeidshygiënist. Zij worden opgeleid om een RI&E te maken en te toetsen en leveren doorgaans de hoogste kwaliteit.

Specifieke risico’s (ARIE)

In sommige gevallen zijn er specifieke hoge risico’s. In dit geval wordt er een aanvullende RI&E opgesteld, de zogenaamde ARIE. Deze dient opgesteld te worden voor risico’s die te maken hebben met zware ongevallen en aanzienlijke hoeveelheden gevaarlijke stoffen.Certified Services helpt u graag met het bepalen of u een ARIE nodig heeft, maar u kunt dit ook zelf bepalen via de Rekentool van het RIVM. Download hier de handleiding van de rekentool.

Kies voor Certified Services

Certified Services beschikt over eigen kerndeskundigen en veiligheidskundigen. Wij kunnen daarom vrijwel iedere RI&E vraag aan. Via info@certifiedservices komt u makkelijk met ons in contact.
Veelgestelde vragen

Ik ben ZZP’er, moet ik dan ook een RI&E laten uitvoeren?

Nee, indien u geen personeel in dienst heeft is dit niet nodig.

 

Ik heb 30 medewerkers maar deze werken part-time, moet mijn RI&E getoetst worden?

Ja, er wordt bij de bepaling van het aantal medewerkers uitgegaan van aantal personen, niet van het aantal fte.

 

Ik heb een RI&E laten uitvoeren, hoe nu verder?

Een RI&E is pas compleet met een Plan van Aanpak, wat overigens ook wettelijk verplicht is. Op het plan van aanpak staat welke acties u nog moet ondernemen.

 

Op mijn plan van aanpak staan veel punten, deze kan ik toch nooit allemaal direct oplossen?

Dit is ook niet nodig, het moet duidelijk zijn dat u doorlopend met de veiligheid bezig bent. Als u regelmatig een punt behandelt en afrondt, dan is dit voldoende. Let er wel op dat er ook punten bij kunnen zijn met prioriteit Kritiek, deze dient u direct op te pakken.

 

Ik heb een andere vraag.

Dan kunt u deze eenvoudig stellen via info@certifiedservices.nl. Ook als u niet door Certified Services de RI&E hebt laten uitvoeren, kijken we graag kosteloos naar uw vraag.

Laat onze service voor u werken!

Interesse in een toegepaste en complete RI&E? Wij staan u graag te woord voor meer informatie! Neem contact met ons op via 085-4891779 of via info@certifiedservices.nl.